Pagal
Žyma: šaldymo įranga

Įmontuojami šaldytuvai ir jų privalumai

Įmontuojami šaldytuvai ir jų privalumai

šaldytuvai 

Jei virtuvėje galime išsiversti be indaplovės, mikrobangų krosnelės ar grilio keptuvės, yra vienas prietaisas, be kurio išgyventi būtų išties sunku. Tai – šaldytuvas. Kadangi gyvendami butuose ar mažesniuose namuose tikrai neturime sąlygų įsirengti atskiras patalpas, kuriose galėtume laikyti produktus, šaldytuvai padeda kaupti maistą nesibaiminant, kad jis greitai suges ar pradės skleisti nemalonius kvapus po visą virtuvės erdvę.

Daugelis mūsų esame įpratę prie standartinių šaldytuvų su įrengtomis šaldymo kameromis, pagrindinėmis talpomis ir stalčiukais šonuose. Tačiau kiekvienas prietaisas gali smarkiai skirtis tiek savo talpa, tiek charakteristika, tiek tipu. Pastaruoju metu vis labiau populiarėjantis tipas – įmontuojami šaldytuvai. Kokie jų privalumai?

Taupo vietą

Įmontuojami šaldytuvai yra be galo patogūs todėl, kad taupo vietą. Dažnai atskirai statomi šaldytuvai vizualiai užima labai daug erdvės, atrodo, jog jie smarkiai išsiskiria iš bendro virtuvės konteksto ir stovi tarsi dideli milžinai. Pasirinkus įmontuojamą šaldytuvą, jis labiau susilies su kitais baldais ir optiškai neužims tiek daug vietos. Be to, įmontuojami šaldytuvai gali būti parenkami pagal nustatytus matmenis, kurie leis juos suderinti su kita buitine technika ar virtuvės komplektu.

Prisitaiko prie dizaino

Bene pagrindinis privalumas, dėl kurio įmontuojami šaldytuvai tapo tokie populiarūs – galimybė juos visiškai pritaikyti prie virtuvės dizaino. Jei tai didelės kvadratūros erdvė, kurioje norite paeksperimentuoti – galite šaldytuvą montuoti į atskirą nišą ar jį „paslėpti“ įvairiomis užtvaromis. Esant mažesnėms patalpoms, itin dažnas šaldytuvo įrengimo variantas – įmontuoti jį su spintelės durimis. Taip jis visiškai nesiskiria nuo virtuvės baldų komplekto ir neišardo esančios dizaino kompozicijos. Bet kuriuo atveju rekomenduojama pasitarti su interjero dizaineriu ir meistrais, nes statant įmontuojamą šaldytuvą labai svarbi ir tiksli jo įrengimo vieta bei kitos aplinkos detalės, padėsiančios užtikrinti sklandų įrenginio veikimą.

Geresni modeliai

Daugelis gamintojų investuoja į įmontuojamų šaldytuvų gamybą, todėl rinkoje galite rasti labai daug aukštos kokybės ir modernaus funkcionalumo šaldytuvų, siūlančių aukštą energinę klasę, „No Frost“ režimą ar nuotolinį valdymą, kuris smarkiai palengvina naudojimąsi prietaisu.

Ką turėtume žinoti apie šaldytus maisto produktus?

Ką turėtume žinoti apie šaldytus maisto produktus?

Vienas patogiausių ir sveikiausių maisto išsaugojimo būdų yra produktų šaldymas, kurio metu nenaudojami jokie konservantai. Kokybiška šaldymo įranga sustabdo bakterijų veiklą ir užtikrina reikiamo vitaminų bei maistingųjų medžiagų kiekio išsaugojimą. Iš tiesų šaldyti produktai nepraranda jiems būdingų fizinių savybių – aromato ir spalvos, pvz. šaldyti krapai yra daug kvapnesni, lyginant juos su džiovinta produkcija, o šaldytos uogos yra tokios pačios skanios kaip ir šviežios. Šaldymo įranga itin dažnai naudojama ir norint išsaugoti jau pagamintus patiekalus (jų likutį arba perviršių). Tiesa, jei norite, kad šaldytas maistas išlaikytų savo kokybę, privalote imtis atitinkamų priemonių.

Pirmasis jūsų darbas – įsigyti šaldymui tinkamas pakuotes. Jos turėtų nepraleisti drėgmės, kvapų ir riebalų. Be to, jos turi būti lengvai uždaromos ir kokybiškos, t. y. pritaikytos žemai temperatūrai (netinkamos pakuotės pradės plyšti arba trūkinėti). Skystiems produktams paprastai naudojami plastikiniai arba stikliniai indeliai. Mėsai, žuviai ir daržovėms – specialūs maišeliai. Jei nusprendėte naudotis šaldymo maišeliu, sudėję produktus, būtinai išspauskite orą. Jei maistą šaldysite indelyje, nepamirškite, kad šaldomi produktai plečiasi, todėl nepripilkite indelio iki pat viršaus. Specialistai nepataria pakartotinai šaldyti atitirpintų produktų, todėl maistą pakuokite lengvai suvartojamais kiekiais.

Prieš imdamiesi šaldymo darbų, iš anksto paruoškite šaldiklį. Nustatykite žemesnę temperatūrą – kuo produktas greičiau užšals, tuo mažesni ledo kristalai susidarys, todėl išsaugosite didesnį kiekį maistingųjų medžiagų. Šaldymo įranga turėtų būti naudojama tik natūraliai atvėsusiems maisto produktams (priešingu atveju maistas garuos ir šaldiklyje susidarys ledas). Jei nusprendėte šaldyti didesnį produktų kiekį, iš karto neprikraukite pilno šaldiklio, kadangi sulėtės užšaldymo procesas ir nukentės gaminių kokybė.

Pramoniniu būdu šaldyti maisto produktai vertinami dėl itin greito ir lengvo paruošimo, tačiau ne visi prekybos centruose parduodami produktai yra tinkami vartojimui. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra sulaukusi ne vieno oficialaus vartotojo skundo dėl šių gaminių kokybės. Kad išvengtumėte nemalonių staigmenų, visų pirma atidžiai apžiūrėkite gaminio pakuotę. Jei jos viduje yra daug šerkšno arba ledo, greičiausiai pakuotė buvo pažeista. Be to, net ir šaldyti produktai turi galiojimo laiką – paprastai jis siekia iki 2 metų. Prabėgus numatytam terminui, maisto produktai praranda savo kokybę, t. y. jie sausėja ir raukšlėjasi. Kad įsisavintumėte maistingąsias šaldyto gaminio medžiagas, privalote užtikrinti, kad visą laiką, kol šie gaminiai yra saugomi, nenutrūktų šalčio grandinė. Temperatūros svyravimai prekės transportavimo ar saugojimo metu kenkia gaminio kokybei. Kai kurie atšildyti ir pakartotinai užšaldyti produktai yra pavojingi žmogaus sveikatai. Jei visuomet perkate vienos rūšies šaldytą gaminį ir pažįstate jo konsistenciją, kvapą ir maistines savybes, nevalgykite produkto, jei šis jums kelia įtarimą – gali būti, kad pakuotė buvo pažeista.

Būkite atsakingi atšildydami maisto produktus namuose. Daržovių neatšildykite ir meskite jas į verdantį vandenį, kadangi atitirpimo metu ląstelės bus suardomos, o maistingosios medžiagos išplauks drauge su tirpstančiu ledu. Tuo tarpu šaldytą mėsą reikia atitirpinti palaipsniui. Iš tiesų visą atšildymo laikotarpį ji turėtų būti laikoma šaldytuve – staigiai besikeičiant temperatūrai, besiplečiantis ledas praardo ląsteles ir mėsa netenka visų savo gerųjų savybių.